Århus Kommune, forvaltningen for Borgerservice og Biblioteker, arrangerer i ugen efter påske en tre-dages studietur til Wien og Linz i Østrig i forbindelse med planlægningen af det Multimediehus, der i perioden 2009-2012 skal opføres på de bynære havnearealer.
Studieturen skal give inspiration til Multimediehusets Strategigruppe, som består af repræsentanter fra Århus Kommunes Erhvervskontaktudvalg samt Aarhus Universitet. Strategigruppen fungerer som rådgiver og inspiration for rådmand Flemming Knudsen, og de deltagere, som arbejder med at skabe indhold i og inspiration til Multimediehusprocessen, der i efteråret står overfor at skulle iværksætte en arkitektkonkurrence.
Inspirationen skal anvendes i den videre proces for at udarbejde konkurrencemateriale i forbindelse med projektkonkurrencen, som skydes i gang i efteråret 2007, og for det efterfølgende entrepriseudbud.
Et vigtigt udkomme af turen bliver inspiration og læring fra en række lignende østrigske projekter og byggeprocesser. Med baggrund i den fælles inspiration bliver der, som sidegevinst, mulighed for på tværs af strategigruppe og centrale aktører i Multimediehusprocessen, at udveksle og udvikle ideer i relation til det videre arbejde i Århus.
Wiens hovedbibliotek - Wien fik i 2003 nyt hovedbibliotek.
Biblioteket er bygget i Gürtel-kvarteret, som en trappekonstruktion ind over undergrundsstationen Burgasse-Stadthalle og ligger mellem to tresporede, stærkt trafikerede veje i et noget nedslidt og socialt belastet kvarter. Biblioteket har skabt et helt nyt, meget synligt samlingspunkt både for kvarterets mange indvandrere, men også wienerne generelt.
Wissenturm, Linz – I september 2007 åbner Wissenturm, der indeholder Linz’ kommunebibliotek, et vidensuddannelsescenter, en afdeling af Borgerservice samt en bistro. Der planlægges ligeledes mulighed for børnepasning i bygningen. Det er visionen, at tårnet skal være et læringssted beliggende i en nyudviklet bydel. Samlingen af folkeuniversitet og kommunebibliotek giver en stærk orientering mod en ”selvstyret” læringsform gennem en samlet formidling af forskellige medier.
Ars Electronica, Linz (AEC) - AEC er et fremtidsmuseum, som bevæger sig i et spændingsfelt mellem kunst, teknologi og samfund. Ud over at være et museum rummer AEC også et såkaldt futurelab, ligesom de årligt afholder en festival, hvor Ars Electronica prisen - Prixars - bl.a. uddeles.
Museet i AEC sætter fokus på fremtiden og giver bud på, hvordan informations- og kommunikationsteknologien kan forandre vores hverdag. Det er muligt at stifte bekendtskab med fremtiden via en række interaktive installationer/stationer. Museet er i gang med en større udvidelse fra 2.500 til 6.500 m2. Projektet blev igangsat sidste år og skal stå færdigt i 2009 – samme år, som Linz skal være Europæisk Kulturby.
Deltagerkredsen er 15 personer i alt, inklusive rådmand Flemming Knudsen. De øvrige deltagere repræsenterer Strategigruppen, chefer i de enheder, herunder Borgerservice samt IT og Kommunikationsafdelingen, der skal have til huse i det kommende Multimediehus samt nøglepersoner i Kultur og Borgerservice.
I udviklingen af Multimediehusets faciliteter prioriteres og synliggøres netværk og inspiration fra ind- og udland. Inspirationen øger kvaliteten af Multimediehuset og vil være en offensiv del af den dynamiske fortælling om Multimediehusets vision.